Kezdőlap
Szeged: 9 C°,
12 km/hNY/ÉNY-i szél, gyengén felhős
13
9
Facebook RSS csatorna E-mail küldése Kezdőlap beállítása
468x60_banner_beagyazott_link.swf?clickTAG=http://www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/foglaljon-helyet-2011-2012

Középiskolákban mutatják be az Antigonét FOTÓGALÉRIA

Rövid link: http://vtvszeged.hu/hun/s_!news/i__6/i__5017 | Feltöltés időpontja: 2012. április 13. 19:04
Rendhagyó helyszínen, középiskolai tantermekben mutatják be Szophoklész Antigoné című tragédiáját a Szegedi Nemzeti Színház művészei.

    Az előadás az irodalom és a színház kapcsolatán keresztül szeretné felhívni a figyelmet a teátrum - mint izgalmas, vonzó kulturális színtér - fontosságára - mondta a darabot rendező és az előadáson több szerepet is alakító Barnák László az MTI-nek.
    A választás két okból is Szophoklész művére esett: egyrészt ez az első olyan, a kötelező olvasmányok között szereplő világirodalmi alkotás, amelynek vannak színházi vonatkozásai. Másrészt a történet fontos eleme a lázadás, a belső parancsnak történő engedelmesség, szemben az elvárással, az irányítói kívánsággal, ez pedig a kamaszkor egyik fő témája - fogalmazott a művész.
    A díszlet és jelmezek nélkül, a tantermek adottságait kihasználva előadott darabbal a színészek igyekeznek a diákokhoz közelebb hozni a számukra talán bonyolult nyelvezetű művet - tette hozzá Barnák László.
    Ahogyan annak idején Szophoklész korában, ebben az előadásban is három szereplő áll szemben a karral. A női szereplő állandó, ő Antigoné, akit Danis Lídia játszik. A zsarnok Kreónt Pataki Ferenc alakítja. A másiknak férfi szereplőnek, Barnák Lászlónak több feladat is jut: ő Iszméné, az őr, Haimón, Teiresziász és a hírnök, a karvezető szerepében pedig Savanyu Gergelyt láthatják a diákok.
    Az előadás - rövidített változatban - végigkíséri a dráma fő cselekményeit, a szereplők közti viszonyok minél alaposabb kibontására törekedve. Az előadás hangsúlya a Kreón és Antigoné személyes kapcsolatában végbemenő változásokon van.
    A színészek az elkövetkező hetekben - a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően - több szegedi és környékbeli középiskolában bemutatják az előadást. Barnák László bízik abban, hogy a produkciót a következő tanévben is tovább játszhatják, és más műveket is színpadra állíthatnak ebben a formában.


MTI

 

A FOTÓGALÉRIA a szegedi

Kőrösy József Közgazdasági Szakközépiskolában készült

Felhívjuk a hozzászólók figyelmét, hogy bár a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága minden ember alkotmányos joga, a mások jó hírnevét és emberi méltóságát sértő kijelentések esetleges jogkövetkezményeket vonhatnak maguk után.

Új hozzászólás

Név: E-mail:

Adja meg a lenti mezőben az ellenőrző kódot

(kisbetű/nagybetű érzékeny)


120x240_banner_beagyazott_link_02.swf

Fel!

Legnépszerűbb cikkek

Utolsó hozzászólások

Városi Televízió Nonprofit KFT.

6720 Szeged, Kiss Ernő utca 3.

Stúdió:
6720 Szeged, Feketesas utca 11.
tel.:+36 62 55 89 89
fax: +36 62 55 89 88
info@vtvszeged.hu