Kezdőlap
Szeged: 25 C°,
20.52 km/hD/DK-i szél, zivatar záporesővel
29
17
Facebook RSS csatorna E-mail küldése
EUR: 324 | USD: 280 | CHF: 281
Hirdetés
Hirdetés
h i r d e t é s

Középiskolákban mutatják be az Antigonét FOTÓGALÉRIA

| Feltöltve: | Rövid link: http://vtvszeged.hu/s_!news/i__6/i__5017
Rendhagyó helyszínen, középiskolai tantermekben mutatják be Szophoklész Antigoné című tragédiáját a Szegedi Nemzeti Színház művészei.

    Az előadás az irodalom és a színház kapcsolatán keresztül szeretné felhívni a figyelmet a teátrum - mint izgalmas, vonzó kulturális színtér - fontosságára - mondta a darabot rendező és az előadáson több szerepet is alakító Barnák László az MTI-nek.
    A választás két okból is Szophoklész művére esett: egyrészt ez az első olyan, a kötelező olvasmányok között szereplő világirodalmi alkotás, amelynek vannak színházi vonatkozásai. Másrészt a történet fontos eleme a lázadás, a belső parancsnak történő engedelmesség, szemben az elvárással, az irányítói kívánsággal, ez pedig a kamaszkor egyik fő témája - fogalmazott a művész.
    A díszlet és jelmezek nélkül, a tantermek adottságait kihasználva előadott darabbal a színészek igyekeznek a diákokhoz közelebb hozni a számukra talán bonyolult nyelvezetű művet - tette hozzá Barnák László.
    Ahogyan annak idején Szophoklész korában, ebben az előadásban is három szereplő áll szemben a karral. A női szereplő állandó, ő Antigoné, akit Danis Lídia játszik. A zsarnok Kreónt Pataki Ferenc alakítja. A másiknak férfi szereplőnek, Barnák Lászlónak több feladat is jut: ő Iszméné, az őr, Haimón, Teiresziász és a hírnök, a karvezető szerepében pedig Savanyu Gergelyt láthatják a diákok.
    Az előadás - rövidített változatban - végigkíséri a dráma fő cselekményeit, a szereplők közti viszonyok minél alaposabb kibontására törekedve. Az előadás hangsúlya a Kreón és Antigoné személyes kapcsolatában végbemenő változásokon van.
    A színészek az elkövetkező hetekben - a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően - több szegedi és környékbeli középiskolában bemutatják az előadást. Barnák László bízik abban, hogy a produkciót a következő tanévben is tovább játszhatják, és más műveket is színpadra állíthatnak ebben a formában.


MTI

 

A FOTÓGALÉRIA a szegedi

Kőrösy József Közgazdasági Szakközépiskolában készült