Kezdőlap
Facebook RSS csatorna E-mail küldése
EUR: 323 | USD: 275 | CHF: 284
Hirdetés
Hirdetés
h i r d e t é s

Krokodilikrek a Vadaspark új jövevényei

| Feltöltve: | Rövid link: http://vtvszeged.hu/s_!news/i__44/i__24548
Bobó és Barbi, a Vadaspark tompaorrú krokodil párja már gyakorlott szülők. Immár 2012 óta élnek együtt a Vadasparkban, már ötödik alkalommal örülhetnek a gondozók és a látogatók kis krokodilok kelésének.

Első két alkalommal emberi segítséggel keltek ki a fiókák, majd a faj nemzetközi programjának vezetője, miután személyesen tekintette a helyüket, azt javasolta, próbálják meg benn hagyni a tojásokat. Ezt követően a gondozók úgy alakították ki a helyet, elegendő meleg és alomanyag álljon a krokodil anya rendelkezésére, hogy kialakítsa a fészkét, amelyben le is rakta a tojásokat. Idén is így történt, két krokodilfiókát vett észre a gondozójuk a medencében, ahol a szüleik hevesen védelmezik őket. A krokodilokra ugyanis – szemben minden más hüllővel – jellemző az utódok gondozása, védelme. A kicsik 1-2 éves korukig élvezik a védelmet, amire szükségük is van, hiszen kis méretük miatt védtelenek több rájuk pályázó ragadozóktól. Az ideiek mellett a tavalyi három, már nem annyira kicsi krokodil fiókát is megtekintetik a látogatók üvegablakon keresztül.

Egy hét elteltével kezdik el etetni a kis krokodilokat rovarokkal. 1-2 hónap után kapnak kis halakat is. A kifejlett tompaorrú krokodilok a természetben főleg halakkal, kisebb madarakkal és emlősökkel táplálkoznak. Kisméretű faj, bár így is elég robosztus a testfelépítése. A természetben a legnagyobb veszélyt nem a bőrükért való vadászat jelenti, hanem a Bushmeat-krízisként ismert probléma, vagyis az, hogy Afrikában rengeteg vadállatot – gorillától a krokodilig – ölnek meg a húsáért. Természetesen a Szegedi Vadasparkban ilyen veszély nem fenyegeti Bobó és Barbi páncélos családját.

Bobó a büszke apuka

Fotók: Endrédi Lajos (Szegedi Vadaspark)