Kezdőlap
Facebook RSS csatorna E-mail küldése
EUR: 323 | USD: 282 | CHF: 283
Hirdetés
Hirdetés
h i r d e t é s

Aztán most már tessék otthon maradni! – Szabadon engedték a Sándorfalváig kóborolt medvét Szlovákiában

| Feltöltve: | Forrás: MTI | Rövid link: http://vtvszeged.hu/s_!news/i__49/i__24135
Éjszaka átlépte a határt. Pedig maradni akart...

Ismert a sztori: a nőstény medve először Nógrád megyében bukkant fel, majd – a csaknem 300 kilométeres kóborlása után – Sándorfalva közelében fogták be a szakemberek, azaz Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark első embere altatólövedékkel meglőtte.

A medve elengedésének helyszíneként olyan területet választottak ki a természetvédelmi szervezetek szakemberei, amely távol van a lakott településektől, tradicionális medveélőhely, ahol stabil medvepopuláció él és a szlovákiai medveállománnyal is szerves kapcsolatban áll. Közölték, az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy a befogott medve egy vadon élő, tíz évesnél idősebb egészséges nőstény, amelynek további bocsai már nem várhatóak. A nemzeti parkok szakemberei a következő időszakban figyelik majd medve a mozgását, és ha újból lakott települések közelébe kerülne, azonnal „közbelépnek”.

Az elengedés körülményeiről azt írták, este kilenc óra körül vették át a szakemberek a medvét szállító ládát közel az elengedés helyétől. A medve a szakadó esőben „kicsit gondolkodott, hogy egyáltalán kimenjen-e a ládájából, végül azonban némi noszogatás után éjfél tájban meggondolta magát, komótosan kisétált az erdőbe, ahol fél percen belül el is tűnt”.

A pénteken befogott, a kóborlás során kimerült 80–100 kilogrammos medvét az elmúlt napokban a Szegedi Vadaspark medveházában gondozták. Az állat május végén bukkant fel Nógrád megyében, majd dél felé tartva Abony, Kocsér, Tiszaalpár, Tömörkénynél és Dóc közelében figyelték meg.