Kezdőlap
Szeged: 13 C°,
3.6 km/hNyugati szél, közepesen felhős
25
9
Facebook RSS csatorna E-mail küldése
EUR: 323 | USD: 274 | CHF: 287
Hirdetés
Hirdetés
h i r d e t é s

Medvegyev szerint egyre kisebb az esélye Aszad hatalmon maradásának

| Feltöltve: | Rövid link: http://vtvszeged.hu/s_!news/i__4/i__8358
Egyre kisebb az esélye annak, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmon maradhat - jelentette ki Dmitrij Medvegyev a CNN-nek adott, vasárnap sugárzott interjújában.

"Úgy gondolom, hogy hatalmon maradásának esélyei minden nappal, minden héttel, minden hónappal egyre csökkennek" - mondta Davosban az orosz kormányfő az amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva.
    "De újból megismétlem, hogy ebben a szíriai népnek kell döntenie. Nem Oroszországnak, nem az Egyesült Államoknak, sem pedig más országoknak" - hangoztatta Medvegyev, akinek kormánya rendszeresen bírálja a Nyugat, Törökország, valamint a perzsa-öbölbeli arab országok által a szíriai felkelőknek nyújtott támogatást.
    A mostani az eddigi leginkább távolságtartó orosz nyilatkozat Aszaddal kapcsolatban, ami azért figyelemre méltó, mert a térségen kívül Damaszkusznak Moszkva a legszorosabb szövetségese. Oroszország, amely haditengerészeti ellátó-kiszolgáló bázist tart fenn Szíriában és fegyvereket ad el az arab országnak, az ENSZ Biztonsági Tanácsában - Kínával együtt - három alkalommal vétózta meg, hogy a világszervezet együttes erővel lépjen fel a rezsimmel szemben.
    "Az Egyesült Államok, az európaiak és a térségbeli hatalmak feladata az, hogy a feleket leültessék tárgyalni és nem pedig az, hogy csak azt követeljék, hogy Aszad menjen, hogy aztán kivégezzék, mint Kadhafit vagy hordágyon vigyék a bírósági tárgyalásra, mint Hoszni Mubarakot" - mondta az orosz kormányfő.
    Medvegyev arra figyelmeztetett, hogy Aszad erőszakkal történő eltávolítását a polgárháború "évtizedei" követhetik Szíriában. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a szíriai elnök a jelek szerint nem kész a válság tárgyalásos rendezésére.
    "Mindenben gyorsabban kellett volna cselekednie és a mérsékelt ellenzéknek azt a részét, amely hajlandó lett volna vele tárgyalóasztalhoz ülni, a maga oldalára kellett volna állítania" - vélekedett Medvegyev.
    "Ez jelentős, talán végzetes hiba volt a részéről" - tette hozzá az orosz miniszterelnök.
 
 
 
MTI