Kezdőlap
Szeged: 17 C°,
22.32 km/hÉ/ÉNY-i szél, közepesen felhős
25
16
Facebook RSS csatorna E-mail küldése
EUR: 323 | USD: 274 | CHF: 287
Hirdetés
Hirdetés
h i r d e t é s

Nyugat-balkáni országok közös parlamentje

| Feltöltve: | Rövid link: http://vtvszeged.hu/s_!news/i__4/i__10786
Nem tart elképzelhetetlennek egy - hat országot tömörítő - új délszláv parlamentet a montenegrói külügyminiszter, aki még a térség államainak a rendőrségeit is egyesítené.    

A belgrádi sajtó a Dan című podgoricai napilap keddi beszámolóját ismertette, amelyben arról adtak hírt, hogy Igor Luksic külügyminiszter újfajta nyugat-balkáni együttműködés kialakítását kezdeményezi Montenegró, Szerbia, Koszovó, Macedónia, Albánia és Bosznia-Hercegovina között.   

  A lap információi szerint a kezdeményezésről a régió vezetői szeptember végén az ENSZ közgyűlésének ülésén tárgyalhatnak.    Igor Luksic úgy tervezi, hogy a "nyugat-balkáni hatok" parlamentjébe az egyes tagok tíz-tíz képviselőt delegálnának. Emellett létrehoznának egy közös balkáni rendőrséget, valamint a korrupció és szervezett bűnözés elleni fellépés jegyében közös központot is megalakítanának.    

A tervezetben foglaltak megvalósulása esetén az aláíró országok egymás között egyszerűbbé tennék a határátlépést, akár még az útlevélhasználatot is megszüntetnék, a határok biztonságát azonban továbbra is fenntartanák.    A Dan című lap arról is hírt adott, hogy a kezdeményezést Stefan Fülének, az Európai Unió bővítési biztosának a szakértői is támogatják.

MTI