Kezdőlap
Facebook RSS csatorna E-mail küldése
EUR: 323 | USD: 275 | CHF: 286
Hirdetés
Hirdetés
h i r d e t é s

Vucic: ezer éve nem volt ekkora árvíz

| Feltöltve: | Rövid link: http://vtvszeged.hu/s_!news/i__4/i__12941
 Katasztrofálisnak nevezte a szerbiai árvízhelyzetet Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök vasárnap Belgrádban, szerinte ezer éve nem volt ekkora ár a térségben.  

  A Belgrádtól 30 kilométerre fekvő Obrenovacon, ahol még mindig a legsúlyosabb a helyzet, 12 holttestet találtak - közölte a miniszterelnök, hozzátéve: attól tart, az áldozatok végső száma ennél magasabb lesz.  

   A településen a Kolubara folyó öntött ki, amely a helyi szénbányát elárasztotta. Ez a bánya látja el a Nikola Tesla hőerőművet, ezért fennállt annak veszélye, hogy megszűnik az ország áramellátása. A kolubarai szénbányában a becslések szerint 100 millió eurós (30,5 milliárd forint) kár keletkezett.  

   Szerbia legnagyobb szénbányáját minél hamarabb újra kell indítani, hogy ne kelljen külföldről áramot importálni - mondta Vucic.     A Nikola Tesla hőerőmű az ország villanyáram-ellátásának a felét fedezi. Az energiaszükséglet további 20 százalékát a kostolaci erőmű adja, amelyet a megáradt Mlava folyótól mentettek meg. A rendőrség, a katonaság, valamint a szerbiai és a külföldi mentőalakulatok több mint 25 ezer embert mentettek ki az országban.   

  Az előrejelzések szerint a Száva folyón szerdáig újabb árhullám várható, ezért a védekezést még nem szűntetik meg. Az országban még nem oldották fel a csütörtök kihirdetett rendkívüli állapotot.    A politikai és kulturális események elmaradnak, de a tanítás hétfőn már megkezdődik.

MTI

google térkép

A fotón Obrenovac madártávlatból