Kezdőlap
Facebook RSS csatorna E-mail küldése
EUR: 323 | USD: 282 | CHF: 283
Hirdetés
Hirdetés
h i r d e t é s

Az ördög fürdőkádja is látható a Somogyi-könyvtárban

| Feltöltve: | Rövid link: http://vtvszeged.hu/s_!news/i__46/i__20056
Ipartörténeti ritkaságokat nézhetnek meg a látogatók a Somogyi-könyvtár január végéig látható kiállításán. Az Épületgépészeti Múzeum jóvoltából január 25-ig többek között az ördög fürdőkádját is láthatja a tárlat közönsége.

Pokolbéli élménnyel kecsegtette a lubickolni vágyókat Deutsch József 1929-ben szabadalmaztatott találmánya, Az ördög fürdőkádja, amely alatt tűztér tartotta forrón a pancsolásra szánt vizet. Az elnevezés báját fokozza, hogy a kád oldalán olvasható tábla szerint a leleményes mester bizonyos Lánycsók nevű településen praktizált.

Az ördögi kádat a Bádogmeszely, szélkakas, hattyúnyak – avagy a pléhestől a vízvezeték-szerelőig című kiállításon láthatja a közönség a Somogyi-könyvtár aulájában.

A bibliotéka, valamint a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mesterségek dicsérte című, közös kiállítás-sorozata minden évben egy-egy helyi hagyományokkal rendelkező mesterség tárgyi és könyves emlékeit, ábrázolásait mutatja be, kiemelve a szegedi vonatkozású dokumentumokat.

A különleges kádak kedvelői a katlannal ellátott műremeken kívül még fafenekű horganyzott, ülő-, valamint füsthőcserélős lemezkádban is gyönyörködhetnek. Egy szerszámokkal megrakott kézikocsi mögött fekete ruhás mesterember életnagyságú figurája áll, mellette piros kerekű, öntöttvas kút, vizeskannával. A kézi hajtókaros, vörösrézgömb mosógép leginkább a lottósorsolásnál használatos, hasonló alkalmatosságra emlékeztet.

A díszbádog ereszcsatornák mellett üdítő színfolt a kívül-belül virágmintásra pingált, porcelán WC-kagyló, amely Oxfordban látta meg a napvilágot.

Az ipartörténeti ritkaságok január 25-ig láthatók a könyvtár nyitva tartási idejében.