Kezdőlap
Szeged: 25 C°,
20.52 km/hD/DK-i szél, zivatar záporesővel
29
17
Facebook RSS csatorna E-mail küldése
EUR: 324 | USD: 280 | CHF: 281
Hirdetés
Hirdetés
h i r d e t é s

Római pápai bazilikákat nézhetünk vasárnap a Belvárosi Moziban

| Feltöltve: | Rövid link: http://vtvszeged.hu/s_!news/i__46/i__20656
A Vatikáni Múzeumokról és a firenzei Uffizi képtárról készült 3D-s film nagy sikere után a Belvárosi Moziban is bemutatják a négy római pápai bazilikáról készített újabb produkciót. A művészet templomai sorozat újabb részét húsvét vasárnap délután 4 órától láthatják a szegediek.

A 90 perces művészeti alkotás elkészítését a jubileumi szentév meghirdetése ösztönözte. A Vatikáni Szent Péter, a falakon kívüli Szent Pál, a lateráni Szent János és a Santa Maria Maggiore bazilikák a római zarándokok legelső állomásai, de ezek között is a Péter sírjára emelt templomépület önmagában véve is egyike a világ leglátogatottabb 25 emlékhelyének.

A négy bazilika bemutatásának vezérfonala az ókeresztény gyökerekből kiindulva halad előre az egyes korokon át, mely összességében átíveli a kereszténység kétezer éves történetét. Négy jeles művészeti szakértő vezeti a nézőket az egyes látnivalók bemutatása során: Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeumok igazgatója a Szent Péter bazilikában kalauzol, Paolo Portoghesi, nemzetközi hírű építész a pápa lateráni székesegyházában kíséri a kamerát, Claudio Strinati művészettörténész az Örök Város első Mária templomában fedi fel többek között az 1600 éves mozaikok szépségét és értelmét. A négy közül egyébként csak ez a bazilika őrizte meg az eredeti struktúráját, míg a többieket az idők során megváltoztatták. A római városfalakon kívüli Szent Pál bazilikában, ahol a Népek Apostolát eltemették és a sírja fölé bazilikát emeltek, Micol Forti, a Vatikáni múzeumok kortárs művészetek részlegének igazgatója mutatja be a szerkezetében ősi, a Thedóziusz császár átépíttette bazilikát.