Kezdőlap
Szeged: 14 C°,
szélcsend, pára
28
17
Facebook RSS csatorna E-mail küldése
Hirdetés
Hirdetés
h i r d e t é s

Varázslatos tündérmese New Yorkból a Belvárosi Moziban

| Feltöltve: | Rövid link: http://vtvszeged.hu/s_!news/i__46/i__20302
Dvořák Ruszalka című operájának premierjével folytatódik szombaton este 7 órától a New York-i Metropolitan Opera Live in HD elnevezésű nemzetközi közvetítéssorozata a Belvárosi Moziban. A 3 órás produkciót Sir Mark Elder vezényli.

A Ruszalka Antonín Dvořák 1901-ben, Prágában bemutatott háromfelvonásos operája. Librettóját Jaroslav Kvapil a prágai Nemzeti Színház dramaturgja és rendezője írta, pedig nem is volt megrendelése a szövegkönyvre. Témáját a cseh folklórban is megtalálható kis hableány története adta. Amikor elkészült a szövegkönyvvel, azután kezdett zeneszerzőt keresni. Hallotta, hogy Dvořák újabb opera írására készül, de nincs témája, ezért felkereste és felajánlotta neki a munkáját. A komponista 1900. április 21-én kezdte a munkát, igen gyorsan dolgozott, és november 27-re már kész is volt az operával. Az operát először 1901. március 31-én mutatták be a prágai Nemzeti Színházban.

A Met élő operaközvetítésében a lett szopránt, Kristine Opolais abban az operában hallhatjuk, amelyben először adott számot rendkívüli színészi és énekesi képességeiről: 2006-tól éveken át a tragikus sorsú vízitündér egyik legjobb megformálójának számított Berlintől, Bécsen és Milánón át Münchenig.

Ruszalka tündérmeséjét a Metropolitan új produkciójában élvezhetjük, az izgalmas rendezés Mary Zimmerman munkáját dicséri, aki Donizetti, Bellini, Rossini komoly nagyoperáit vitte már színre a New York-i operaházban, vegyes kritikai visszhanggal és óriási anyagi sikerrel – a közönséget intenzíven foglalkoztatja és megosztja színpadra állításaival. Sir Mark Elder több mint tizenöt éve John Barbirolli legendás együttese, a manchesteri Hallé Zenekar vezető karmestere, de előtte majdnem ugyanennyi ideig a londoni Brit Nemzeti Opera zeneigazgatójaként vezényelte végig az operairodalmat.

A Ruszalka tündérlelkét megragadó herceget az amerikai Brandon Jovanovich alakítja, akinek egyik szenvedélye éppen a szláv operaszerepek életre keltése, de más főszerepekben is színpadra lépett a Scalában, Münchenben, Pekingben és Chicagóban. A címszereplő riválisaként, idegen hercegnőként feltűnő Katarina Dalayman tizenöt éve debütált a Met-ben. A víziembert a már két évtizede a világ élvonalához tartozó Eric Owens alakítja, az alattomos, intrikus boszorkányt pedig a szintén nemzetközi hírű amerikai mezzoszoprán, Jamie Barton.

További információk: belvarosimozi.hu

Fotó. Metropolitan Opera